Vse kar bi morali vedeti o
bakterijski vaginozi!

Ali ste kdaj opazili čuden vonj v vašem intimnem predelu? Močan, celo ribi podoben vonj, ki vam je dajal občutek nelagodja? To je lahko posledica bakterijskega neravnovesja, poznanega tudi kot bakterijska vaginoza (BV).

Kaj povzroča bakterijsko vaginozo?

Bakterijska vaginoza je posledica prekomernega razmnoževanja bakterij v vaši vagini. Običajno so neškodljivi laktobacili prevladujoče bakterije v vagini, vendar če se BV razvije, se druge neželene bakterije začnejo prekomerno razmnoževati in prevladajo nad laktobacili.

Točen vzrok tega prekomernega razmnoževanja ni znan vendar obstaja nekaj faktorjev, ki lahko povečajo tveganje, eden takih je spolna aktivnost. Torej je pomembno poudariti, da se lahko BV pojavi tudi, kadar niste spolno aktivni. Zatorej se bakterijska vaginoza ne smatra kot spolno nalezljiva bolezen.

Simptomi

Sledeči simptomi lahko nakazujejo na bakterijsko vaginozo:

  • Gnusen, ribam podoben neprijeten vonj (ki je lahko ostrejši po spolnem odnosu)
  • Tanek, sivkasto bel vaginalni izcedek

"Manj pogosti simptomi so pekoč občutek med uriniranjem in vaginalno srbenje."


Kako si pozdraviti bakterijsko vaginozo?

Za večino žensk je bakterijska vaginoza neškodljiva vendar je lahko zelo neprijetna. Zdravljenje ima po navadi za cilj olajšanje simptomov. Najbolj pogosta oblika zdravljenja bakterijske vaginoze so antibiotiki. Ti se predpišejo kot tablete, ki jih jemljete oralno ali pa kot proizvod, ki ga nanesete v vagino. Za večino žensk je to učinkovito zdravljenje, lahko pa tudi povzroča stranske učinke, kot so slabost in bruhanje. Pitje alkohola v kombinaciji z antibiotiki lahko poveča resnost stranskih učinkov.

Drugo pogosto zdravljenje je uporaba proizvodov za lastno nego, ki jih lahko dobite v lekarnah in drogerijah. Večina teh proizvodov deluje tako, da obnavljajo pH raven vagine. Poskrbite, da boste vedno uporabljali naraven proizvod, ki odpravlja bakterijsko vaginozo, hkrati pa obnavlja vašo vaginalno floro in vam pomaga preprečiti bodoče infekcije.

Bakterijska vaginoza med nosečnostjo

Med nosečnostjo lahko bakterijska vaginoza poveča tveganje zapletov, kot je prezgoden porod ali pa splav. Če ste noseči in imate simptome povezane z bakterijsko vaginozo, se obrnite na vašega zdravnika.

BV

Spoznajte več o bakterijski vaginozi