Multi-Gyn za strokovnjake: Medicinsko ozadje

Količina mikroorganizmov, ki prebivajo v in na našem telesu močno prekaša količino naših “lastnih” človeških celic. Novi vpogledi kažejo, da so naše mikrobne skupnosti zelo individualne, tako kot prstni odtis. Brez njih ne moremo živeti, ker skrbijo za nekatere zelo pomembne funkcije v našem prebavnem traktu in za odpravljanje zakisanosti naše kože in vagine. V idealnem primeru živimo v sožitju z našo mikrobioto. Ravnovesje tega ekosistema uravnava škodljive bakterije..

V vagini so koristne bakterije mlečni in proizvodni laktobacili, ki skrbijo za ravnovesje najbolj neželenih bakterij ter drugih mikroorganizmov kot na primer glivic. Porušenje ravnovesja vaginalnih mikrobov se pogosto kaže kot sprememba izcedka ali s simptomi kot so srbenje, neprijeten vonj ali pekoč občutek. Najbolj znano bolezensko stanje je preveliko razraščanje anaerobnih bakterij imenovanih bakterijska vaginoza (BV), ki jo spremlja neprijeten vonj po ribah, ki ga povzročajo amini, ki jih te bakterije proizvajajo (Pinkster 1998). Zunanji faktorji za to porušenje ravnovesja sta vagina in koitus. Po koitusu se pH vrednost vagine znatno poviša iz kiselkaste do rahlo alkalne (Tevi-Benissan 1997).V tem alkalnem okolju se lahko BV flora – ki uspeva v povišanem pH- eksplozivno poveča z vrhuncem po približno 36. urah po “alkalnem šoku” povzročenim s spermo.

Kompozicija vaginalnih mikrobov je visoko dinamična in se spreminja z reakcijo glede na hormonalno valovanje in na zunanje faktorje kot so spolna aktivnost in vaginalna higiena. V primeru disbioze, neškodljive laktobacile prerastejo škodljivi mikrobi kot so BV flora ali glivične celice. Takšno disbiozo pogosto spremljajo vaginalne težave kot so srbenje, neprijeten vonj, neobičajen izcedek in bolečina. Za težave tako pri bakterijski vaginozi kot pri vaginalni kandidi je običajna metoda zdravljenja predpisovanje protimikrobnih zdravil. Antibiotiki in antimikotiki lahko torej znatno vplivajo na kompozicijo naše mikrobiote ter porušijo ravnovesje koristnih mikroorganizmov. Dodatno so te strategije pogosto učinkovite samo kratkoročno, saj tako pri zdravljenju BV z metronidazolom kot tudi pri zdravljenju kandide z antimikotiki (npr. clotrimazol) poročajo o zelo visokih frekvencah povrnitve infekcije. V zadnjih letih obstajajo novi pristopi, ki popravljajo vaginalno disbiozo. Te strategije vključujejo uporabo kislinskih gelov, prebiotične stimulacije vaginalnih laktobacilov in naravnih strategij proti oprijemanju, ki preprečujejo škodljivim bakterijam, da bi se naselile na našem telesnem površju . Strategije proti oprijemanju so osnovane na naravnih proizvodih in so inovativna, patentirana osnova za Multi-Gyn proizvodno linijo ter so združene z drugimi funkcionalnimi komponentami kot so kislinske in prebiotične sestavine, ki preprečujejo ter odpravljajo vaginalne infekcije ter z njimi povezane težave.

Več osebnih informacij: